Polititzacions del malestar » Activisme » Sarajevo. Tremulous light / Llums tremoloses

Sarajevo. Tremulous light / Llums tremoloses

2000-2015

Desenvolupat en el moment en què la Guerra de Bòsnia (que havia esclatat el 6 d'abril de 1992) deixa d'ocupar les primeres planes dels informatius i l'Enric Maurí decideix fer una estada a la ciutat. L'origen del conflicte tenia tres components essencials: disputes territorials, ideològiques i religioses ancorades al final de la guerra freda i la caiguda del comunisme del que havia estat l'antiga Iugoslàvia. Els Acords de Dayton, signats a París el 14 de desembre de 1995, posen fi a la guerra, en ell s'incloïen aspectes militars, establiment de fronteres i de drets humans. Hi va haver prop de 100.000 víctimes entre civils i militars i 1,8 milions de desplaçats. El 83 % de les víctimes civils eren bosnianes.

Amb el temps, tal com el món s'ha anat configurant, el conflicte de Sarajevo ha anat adquirint una nova significació. La història apel·la a una reflexió sobre com s'articulen i quina estabilitat tenen els acords de pau que posen fi als conflictes armats.

El projecte tracta d'indagar i capbussar-se en l'interior dels qui ho van viure i en la seva capacitat de superar la barbàrie, el futur incert i les absències, després del conflicte. Una aproximació íntima i reflexiva a través de la càmera, amb la que entrevista a sord-muts o enregistra el recorregut des de dins (el retrat de la normalitat del dia a dia als carrers que havien estat assetjats) a fora de la ciutat (fins a les muntanyes on hi havia apostats els francs-tiradors). I s´enriqueix amb les visions i experiències de testimonis que han viscut el conflicte en primera persona i també amb les performances en llocs claus.

Recorregut del projecte. On es troba l’obra?

Aquest projecte s'ha exposat en diferents formats a: Artssantamònica (7.2, comissariat per Montse Badia i a Tecnologies de la Violència comissariat per Piedad Solans), al Centro de arte Joven de la Comunitat de Madrid, Madrid; al Museu de Granollers i al Festival d'Hivern de Sarajevo.

El material està al magatzem de l’artista.

Enric Maurí

Paraules clau