Polititzacions del malestar » Política » La memòria interior

La memòria interior

2002
Vídeo
33 minuts
Betacam/DVD
Production: Ministerio de Cultura / Hangar (Barcelona)
Lenguage: Spanish and Galician / english subtitled

Aquest treball, producte d’un viatge a Alemanya al desembre de 2000 i d’una investigació personal de més de dos anys de durada, aborda el tema de la construcció de la memòria i dels mecanismes de producció de la història.

A través del relat de la història de la meva família, indago en el record de la recent emigració des de l’Estat espanyol a Europa, reflexiono sobre els mecanismes de l’oblit i el record i recupero la idea de la construcció de la memòria com un nexe i un diàleg , i l’elaboració a partir de l’experiència personal davant la idea d’història i de memòria oficial, restringida a l’institucional i articulada al voltant de l’estetització i la desactivació dels subjectes polítics.

Novament insisteixo, com en alguns dels meus treballs anteriors, en la capacitat de construcció de la història per part de totes i tots, i sobre la necessària articulació de l’experiència personal i col·lectiva per elaborar una política de la memòria diversa i heterogènia.

La memoria interior també subratlla el protagonisme del cos com a territori de memòria i absència, i com a agent polític: la política migratòria de l’Estat espanyol dels 60 i 70 també és una forma de biopolítica i de control sobre els treballadors, amb conseqüències profundament desestabilitzadores per a les subjectivitats. Els cossos emigrants són cossos registrats, transeünts necessaris, flux de força de treball obligada al desplaçament, i absents recordats que retornen anys més tard.

Aquest és un vídeo de la recuperació d’aquests cossos i els seus treballs, i entorn dels oblits d’aquesta absència a partir d’una experiència, la meva pròpia, marcada per la necessitat de recordar i de relatar aquesta història per reivindicar altres formes de narra lluny de les jerarquies tradicionals.

 

Recorregut del projecte. On es troba l’obra?

Maria Ruido

María Ruido

 

Paraules clau

Cos, Gènere, Malestar, Memòria i Política

 

Textos i media del projecte

La memòria interior

 

Fotos del projecte