Polititzacions del malestar » Projectes » Els joves de barri

Els joves de barri

1982

És precisament a finals dels 70 i començaments dels 80 quan es van crear espais socioculturals adreçats als joves -com centres oberts, casals i esplais- que ben aviat van establir acords i convenis amb les administracions públiques i es van coordinar per a realitzar tasques d'assistència a poblacions considerades en risc d'exclusió social. És en aquest moment quan comença a implementar-se i estendre la idea que el carrer, que fins llavors havia estat el principal espai de joc i socialització de nens i joves, era un lloc perillós. Calia doncs establir espais regulats i normativitzats on el temps de lleure dels infants i joves fora gestionat i controlat pels adults, tasques de les que s'encarregarà tot un seguit de tècnics i professionals: educadors i treballadors socials, educadors de temps lliure, educadors de carrer, monitors d'esplai, etc. Des d'un altre punt de vista podem entendre que tots aquests dispositius i sabers van reduir notablement l'autonomia i les capacitats dels nens i joves per auto-organitzar el seu oci i la seva manera d'habitar el territori.

 

Recorregut del projecte. On es troba l’obra?

El vídeo està en dipòsit a la Col·lecció del MACBA. L’arxiu (fons documental) del Col·lectiu Video-Nou / Servei de Vídeo Comunitari està dipositat i disponible per a la seva consulta al Centre de Documentació del MACBA. El vídeo està disponible a la distribuïdora HAMACA. També hi ha una còpia a la Col·lecció del MNCARS.

Museo Nacional. Centro de Arte Reina Sofía.

Col·lectiu Video-Nou

 

Paraules clau

Malestar, Memòria, Política i Processos col·laboratius

 

Documents media

Els joves de barri
Video-Nou

 

Fotos del projecte