Electroclass

2001
Apunts sobre la generació d'imaginaris postindustrials des del televisor (Bilbao com a cas d'estudi). 
Vídeo

En la intersecció entre el renovat interès que susciten les possibilitats de la TV digital entre investigadors i artistes (no en va durant l'últim any hem assistit a una nova onada d'exposicions i estudis sobre les relacions entre art i el mitjà televisiu, com, per exemple, “Esteu preparats per a la televisió?” (2010-2011) al MACBA), i amb la voluntat “arqueològica” d'indagar la nostra memòria col·lectiva recent a través de l'arxiu televisiu d'ETB per poder entreveure els mecanismes de construcció dels imaginaris propis, se situa Electro-Class, una investigació sobre les possibilitats de construir un imaginari propi, nostre, de la nova classe treballadora posttradicional.

Aquest treball multimèdia està animat per una voluntat de continuïtat genealògica, enllaçant el nostre projecte amb altres treballs sobre el mitjà, aprenent d'altres col·lectius i persones que han reflexionat sobre la relació de la TV amb les narratives històriques, però també fent arqueologia pròpia i enllaçant amb la microhistòria de consonni, ja que la mateixa productora va fer el 2000 “La gran permuta”, un projecte amb Matthieu Laurette que prenia la televisió com a escenari per evidenciar les noves lògiques del consum.

Amb totes aquestes premisses de partida, vam començar la nostra investigació fa uns mesos amb la intenció de formalitzar-la durant l'any 2011 en un arxiu d'entrevistes accessible públicament, en una sèrie de set peces curtes, una mena de desmuntatge del material d’arxiu d'ETB, que s'emetran en un dels canals de la TV autonòmica basca (ETB 3), en un seminari en el qual ens agradaria reunir alguns i algunes dels nostres referents i còmplices, i en una programació de vídeo i cinema dins de Zinebi 2011 que mostri alguns d'aquests experiments audiovisuals efectuats de / des de / a i fins i tot contra la TV.

 

Recorregut del projecte. On es troba l’obra?

Maria Ruido

María Ruido

 

Paraules clau

Malestar, Memòria i Política

 

Textos sobre el projecte

- Maria Ruido Works Days (Anglès). PDF (182 KB) - Los_trabajos_y_los_días. PDF (238 KB)

 

Documents media

ElectroClass

 

Fotos del projecte