Polititzacions del malestar » Projectes » Ciudadanos de a pie

Ciudadanos de a pie

1974 - 2017
Performance

Josep-María Martín amb María Isabel De Martini + Shafic Abuter Ananías + Francisco Casas + Gabriel Castillo + Liliana Fabregat + Leonardo Fernández + Camilo García + Bibiana Gieco + Camila González + Eva María Gutiérrez + Ariel Marincovic + Juan Pablo Mejías del Pino + Stephanye Moreno + José Olavarría + Marcos Ruiz + Brian Smith + Miguel Soffia + Josefina Viñes.

L’obra parteix de la investigació col·lectiva sobre l’alteritat, entenent-la com la diferència amb els altres. De forma metafòrica, es pot entendre que la disparitat entre Salvador Allende i Augusto Pinochet representa dos mons antagònics. Josep-Maria Martín, en la investigació, conclou que les persones que fan una lluita política pateixen la diferència a través de pràctiques perverses, des del bullying fins a l’assassinat. Per això l’artista convida integrants del Moviment per la Diversitat Sexual (MUMS), que han defensat el ser «persones sexuals» i el seu dret a viure-ho amb llibertat. L’artista creu, com els membres del MUMS, que «TODXS QUEREMOS SER MUJERES DIVERSAS».

Els membres del MUMS van participar en el taller Pasar al Acto, concepte que l’artista ha adoptat del llibre de Bernard Stiegler (Passer a l’àcte). Aquest autor planteja que per «passar a l’acte» cal transitar per diverses etapes. La primera és crear intimitat, un espai físic i mental on filosofar. Aquesta filosofia es transforma en pensament polític i aquest genera, alhora, una consciència que després es converteix en una necessitat de canvi.

En aquesta vivència de l’alteritat (el punt de vista de l’altre), es cultiva una subjectivitat (el punt de vista propi) que després s’intenta convertir en intersubjectivitat (el punt de vista col·lectiu). Les entrevistes que va fer Josep-Maria Martín es van interpretar i resumir. Els participants, les converses, estan creuats per les experiències personals i la sexualitat, com una mostra de la diversitat vivencial, de la privacitat i la intimitat.

El projecte pren forma a partir de la deconstrucció de la casa veïna, centre de tortura de la dictadura, per a la construcció participativa d’un nou espai al MSSA. És la deconstrucció d’una experiència traumàtica del «Golpe». Les performances dels membres del MUMS de Ciudadanos de a pie. 1974 fan visibles les seves lluites sobre la igualtat i són una síntesi d’una reflexió comuna sobre el fet de «passar a l’acte».

 

Recorregut del projecte. On es troba l’obra?

- Ciudadanos de a pie. 1974 /2013, Santiago de Chile.
- Museo De la Solidaridad Salvador Allende, Cantro de Tortura Calle Républica, Santiago de Chile.