Polititzacions del malestar » Projectes » Projecte Escolta

Projecte Escolta

2010 - 2011

El Projecte Escolta és un projecte d’art públic que es desenvolupa al llarg del 2011 i que es fa visible a l’espai expositiu de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) a la Gran Via de les Corts catalanes 658 de Barcelona i al seu espai virtual a Facebook. En aquest projecte, Asunción + Guasch activen amb un equip de professionals i estudiants d’art, un seguit d’accions performatives que propicien una reflexió i alhora una experiència entorn a la escolta com a condició per a la pau.

Escoltar és obrir el buit, generar espais neutres on sigui possible la receptivitat. L’acció artística que vertebra tot el projecte consisteix en experimentar un nivell de comunicació interpersonal sensorial, escoltant el cor de l’altre amb l’ajut d’estetoscopis. El fet d’eliminar tot discurs i afavorir la trobada en el pura sonoritat dels cors, representa un pas vers l’empatia i alhora una nova proposta icònica.

El projecte ESCOLTA consta de tres accions: Anahata, Correspondències i Esborrar-se de mots.

1. ANAHATA. L’acció principal del projecte. Al llarg de mig any, mitjançant convocatòries i també de forma més orgànica, s’han realitzat escoltes amb estetoscopis en espais públics i privats. D’aquestes accions, neix la creació d’imatges que van omplint de continguts l’espai expositiu de l’ICIP a Gran Via i performance fins el dia de la inauguració final.

2. CORRESPONDÈNCIES. Acció artística de Mail Art acotada a un nombre de participants seleccionats i que es mostra a l’exposició i en la publicació del catàleg.

3. ESBORRAR-SE DE MOTS. Videoperformance. Realitzat amb la col·laboració del poeta Víctor Sunyol. Una peça de vídeo que s’exposa a l’aparador de l’espai expositiu del ICIP a Barcelona, de caire sensorial, durant al qual les paraules desapareixen diluïdes per l’aigua, percebent així la veu per damunt del text.

Projecte escolta

 

Recorregut del projecte. On es troba l’obra?

El projecte va ser exposat a la seu de l’ICIP a Barcelona. L’obra pertany als autors i es pot visualitzar al seu estudi (La Interior Bodega) amb cita acordada. De cadascuna de les fotografies de l’acció Anahata se’n va fer un tiratge de dos exemplars: un pel col·laborador i l’altre per a l’exposició (edició a Tinta Invisible). La seva pàgina de facebook encarà està oberta, encara que inactiva

Asunción + Guasch

 

Paraules clau

Art públic, Comunicació, Cura, Memòria, Performance i Processos col·laboratius

 

Textos sobre el projecte

- Asunción Guasch. El Projecte escolta, de Beta a Alfa. CAT. PDF (91 KB)

- Dossier de premsa ESCOLTA. Català. PDF (2300 KB)

- El corazón según la medicina tradicional china. PDF (37 KB)

- En el silencio de la noche. PDF (43 KB)

- Jeffrey Swartz. Escolta. CAT.  PDF (60 KB)

- Mientras escucho.  PDF (43 KB)

- Una cosa es oír y otra escuchar. PDF (43 KB)

 

Documents media

Entrevista per la XAL entorn a aquest projecte i d’altres relacionats (kenosi in progress).

Kenosi

 

Fotos del projecte