Exposició

Polititzacions del malestar: processos creatius i experiències compartides

Polititzacions del malestar parteix de la voluntat d’aprofundir en altres maneres de gestionar el malestar des dels processos creatius configurant un itinerari articulat per diverses experiències artístiques que perfilen el malestar a partir de la seva dimensió política, col·lectiva, i tornant a la societat el que invisibiliza. En la societat actual, el malestar es tracta, principalment, des de la psiquiatria i la psicologia conductista, que augmenten la medicalització dels neguits i en propicien una gestió passiva. Davant aquesta progressiva alienació, que s’articula des de les institucions hegemòniques, l’art es pot transformar en una via per cercar altres maneres de relacionar-se amb la inquietud, per assumir un rol actiu i responsable cap a la pròpia realitat.

Aquests processos creatius per gestionar el malestar, treballats mitjançant una dimensió individual i col·lectiva, participativa i política, mostren com l’art és un instrument per canalitzar els conflictes. La relació entre el que és íntim i el que és públic, vinculat al germen «el que és personal és polític» i a «l’ètica de la cura», connecta amb la creació «d’altres maneres» de gestionar i polititzar el malestar des de la creació i potenciar així un pensament crític.

Aquesta mostra proposa una aproximació a diversos projectes i accions que ja s’han dut a terme dels artistes Francesc Abad, Nora Ancarola i Marga Ximenez, Pep Dardanyà, Domènec, Núria Güell, Josep-Maria Martín, Pilar Millán, Matilde Obradors, Carlos Pina, María Ruido i Eulàlia Valldosera per tal d’exposar i compartir la gestió del desassossec, de la vulnerabilitat, des de diversos prismes. En tots aquests projectes són essencials el procés, el compromís i una dimensió col·laborativa.

Les propostes de Rufino Mesa, Virginia García del Pino i del Colectivo Enmedio han estat produïts per Arts Santa Mònica en el marc del projecte Polititzacions del malestar.

Polititzacions del malestar és un projecte expositiu creat i coordinat per Nora Ancarola, Daniel Gasol i Laia Manonelles Moner

Performance inaugural de Josep-Maria Martín
Performance inaugural de Josep-Maria Martín

Expo Polititzacions del malestar

Reportatge de la exposició Polititzacions del malestar

Exposició

Coordinació exposició
Roger Vinent

Direcció
 de muntatge
Xavier Roca

Audiovisuals

Jokin Buesa

Disseny gràfic

SVB - Rosa Álvarez

Agraïments
A Jaume Reus pel suport al projecte des dels seus inicis. A Carme Sais, Andreu Dengra, Joana Roda, Mercè Pomer i Albert Macaya, per la col·laboració facilitant espais per al desenvolupament i la producció de les obres. Als artistes participants per la seva confiança. A l’Institut d’Alella i la seva directora Lina Rubio Escuder. A Ulla Blanca Lima, Xavi Sert i Letícia Rodríguez per la seva col·laboració en el projecte educatiu. Al MACBA per l’aportació de l’obra de Francesc Abad

Amb la col·laboració de
Bòlit
Centre Maristany
Can Manyé
Universitat Rovira Virgili
Grup d’investigació Art, Arquitectura i Societat Digital (Universitat de Barcelona).