» » La ficció laboral. Amiant al Prat

La ficció laboral. Amiant al Prat

11-2017

A la localitat del Prat, durant els anys 70, va néixer l'antiga fàbrica Juríd, que va passar a ser Honeywell i posteriorment dir-Federal Mogul, una empresa dedicada a la fabricació de productes per a edificis, indústries, productes d'automoció, productes químics, fibres o plàstics. L'actual empresa ha indemnitzat recentment (2014) a dues vídues per la mort dels seus respectius marits (ex-treballadors de la fàbrica), ja que la fàbrica, durant molts anys, no va respectar el protocol de seguretat d'amiant que es va establir durant els anys 60. El poc control de l'empresa respecte a la protecció del treballador en exposar-se amb elements tòxics durant anys, va afectar a centenars de famílies que actualment es troben en procés de judici.

Tant va ser el problema derivat de les exposicions sense seguretat dels treballadors, que fa uns anys es va crear la Plataforma d'afectats per aminat del Prat (https://avaacblog.wordpress.com/), que vetlla perquè l'actual empresa indemnitzi i reconegui l'ús perillós del amintado a la localitat així com les desenes de persones afectades.

Aquest projecte documental no només pretén donar visibilitat i narrar amb imatges fotogràfiques, entrevistes i vídeo la Plataforma creada pels afectats, sinó que vol escriure una narrativa que trenqui el mite laboral com a forma essencial i dependent de vida, recopilant relats sobre treballadors i la seva necessitat i obligatorietat de treballar en condicions concretes per sobreviure en un context on l'essència capitalista de l'amo i l'esclau s'ha fa latent mitjançant elements de ficció que prometen una millor qualitat de vida basada en el consumisme i l'eliminació de decisions ciutadanes.

Daniel Gasol

 

Paraules clau

Activisme, Cos, Memòria, Política i Violència

 

Textos sobre el projecte

Periódico. Offset en negro y azul sobre papel. Contiene statement del proyecto, 4 entrevistas a 4 trabajadores españoles, fotografías y anuncios clasificados. 00/500 u. + P.A. Barcelona 2017

 

Documents media

La ficción laboral. Amianto en El Prat

La ficción laboral. Amianto en El Prat

 

Fotos del projecte